В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. "Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси", се казва още в информацията.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

По-рано днес стана ясно, че всички алпинист, които са опитали да атакуват К2 са се върнали обратно в лагер 3: "Целият екип е в лагер 3 и всички са здрави и живи. Започва спускането към базовия лагер", каза ръководителят на експедицията Чанг Дава Шерпа.

Навярно Скатов е паднал по време на именно това слизане към базовия лагер.

Припомняме, че преди няолко дни екипът на Скатов обяви, че ще направи опит да изкачи връх К2, който е вторият най-висок връх в света (8611 м). От лагера на Скатов съобщиха, че няколко души са се отказали от изкачване и са се върнали в базовия лагер на 5100 метра.

"За половин денонощие Наско и неговият партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито", съобщиха в страницата на Скатов.

Той е единственият българин, част от експедицията, която пробва да направи зимно изкачване на К2. На 21 януари Нирмал Пурджа и деветима шерпи влязоха в историята с първото успешно изкачване през зимата.