За 2023 г. индексът остава непроменен, съобщи пред БНР Калин Славов - изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

"Той се изчислява по скала от 0 до 5. Болшинството от наблюдаваните общини са в центъра на тази скала. Разделили сме зоната на оцветени части - от червено, в която рисковете са най-големи, до зелено, в която рисковете са най-малки. Повечето са в светлозелената зона. Имаме 4 общини - Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали, които са в червената зона. За сравнение - миналата година те са били с една повече".

Наблюдаваме доста сериозна вътрешна динамика, посочи Славов в интервю за предаването "Преди всички".

"Общини като Ловеч и Благоевград са се придвижили от опашката на класацията почти в средата само за една година".

Класацията се води от Русе, Бургас и София. Но в София имаме доста сериозно отстъпление от нивата на отчетност в предходни периоди, коментира Калин Славов.

По думите му се изследват всички общини, които са областни центрове. Изследваме не само местната власт, но също и медии, бизнес, граждански сектор, съдилища, полиция, отбеляза той. Като пример за добри практики Славов посочи отварянето на местното самоуправление към бизнеса и гражданите.

За да има сериозна крачка напред, трябва да се добавят различни елементи, свързани с идеята за добро управление, добави още той.

По думите му с Министерството на правосъдието работят върху Закон за лобизма. Той трябва да въведе и регламентира диалога на местно ниво между граждани и публична власт, между бизнес и публична власт. Според него това сериозно би променило климата.

Мерките и усилията трябва да бъдат комплексни, категоричен бе Славов.