В последната класация по Индекса на местната система за почтеност, Общината заема впечатляващото осмо място. Една от основните причини за това е ангажираността на кмета, който получава висока оценка от 4,03 точки по петобалната система за оценяване (като 1 е най-лоша, а 5 е най-добра). Прави впечатление значителното подобряване в оценката за кмет, която през 2015 г. е 3,06 – 23-то място, 2022 г. е на 8-мо място от общо 27 общини. Администрацията също получава висока оценка – 4,02. Държавните институции, включително съдилищата и полицията, също получават високи оценки от гражданите.

Администрацията на Община Видин активно работи за модернизацията на информационните си системи и въвеждането на политики за прозрачност. Тя се стреми да осигури лесен и непосредствен достъп на гражданите до информация чрез структурираната система на своя сайт. Това включва и система за търсене на информация по дати, което облекчава достъпа до информация за гражданите и бизнеса.

Важен акцент в работата на Общината е взаимодействието с гражданското общество. При разработване на местни стратегии и политики за развитие, както и при обсъждане на регулации в областта на икономическата дейност, се използва подход за интеграция на мненията на гражданите и бизнеса. Благодарение на тази отворена политика, местните граждански организации и бизнес общността имат активна роля и участие в процеса на вземане на решения.

Бизнесът в Община Видин работи в благоприятна среда, като Общинският съвет е приел редица мерки за стимулиране на инвестициите. Една от най-значимите стъпки в тази посока е решението за създаване на индустриална зона. Освен това, местният бизнес активно подкрепя организации, работещи в областта на културата, образованието, спорта и социалните дейности.

Местните медии играят ключова роля в осигуряването на прозрачност и предоставяне на разнообразна информация до гражданите. Те представят широк диапазон от мнения, което обогатява информационния поток и предоставя различни гледни точки. През последната година журналистите работят в безопасна среда без случаи на насилие или други нежелани действия срещу тях.

Въпреки предизвикателствата в сектора на здравеопазването, Общинският съвет не остава безучастен и приема мерки за подкрепа на медицинския персонал, като предоставяне на подходящи жилищни условия.

Община Видин демонстрира активен и интегриран подход в управлението, като работи в тясно сътрудничество с гражданите, бизнеса и други социални партньори, за да осигури динамично и устойчиво развитие на областта.

Проучването е изпълнено по инициативата „Индекс на Местната система за почтеност“, осъществявана от Асоциация „Прозрачност без граници“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“.