Около 20 % от нас ще имат депресия поне веднъж в живота си. Понастоящем в света 300 милиона души страдат от депресия, като 1,5 милиона австралийци вероятно са депресирани по всяко време. Поради тази причина Световната здравна организация (СЗО) определя депресията като единствения най-голям фактор за влошаване на здравето в света. И така, как точно ИИ може да помогне?

Въпреки че се среща често, депресията е трудна за диагностициране. Толкова е трудна, че общопрактикуващите лекари точно откриват депресията в по-малко от половината от случаите. Това е така, защото не съществува единен тест за депресия: лекарите използват самооценка на симптомите, въпросници и клинични наблюдения, за да поставят диагнозата. Но симптомите на депресията не са еднакви за всички. Някои хора могат да спят повече, други - по-малко; на някои хора им липсва енергия и интерес към дейности, докато други могат да се чувстват тъжни или раздразнителни.

За тези, които са точно диагностицирани с депресия, има редица възможности за лечение, включително терапия с разговори, лекарства и промяна в начина на живот. Реакцията към лечението обаче е различна при всеки човек и няма как да знаем предварително кои лечения ще подействат и кои не.

ИИ обучава компютрите да мислят като хората, като се обръща специално внимание на три подобни на човешките поведения: учене, разсъждаване и самокоригиране (за прецизиране и подобряване на работата с течение на времето). Един от клоновете на изкуствения интелект е машинното обучение, чиято цел е да обучи компютрите да се учат, да откриват модели в данните и да правят прогнози, базирани на данни, без да се налага да бъдат направлявани от хора.

През последните години се наблюдава рязко нарастване на изследванията, прилагащи ИИ към заболявания като депресията, които могат да бъдат трудни за диагностициране и лечение.

Учените са сравнили диагнозите и медицинските препоръки на ChatGPT с тези на реални лекари с изненадващи резултати. Когато им е била предоставена информация за измислени пациенти с различна степен на депресия, пол и социално-икономически статус, ChatGPT са препоръчали предимно терапия с разговори. За разлика от тях лекарите препоръчват антидепресанти.

Насоките на САЩ, Великобритания и Австралия препоръчват терапията с разговори като първа възможност за лечение преди медикаментите.

Това предполага, че ChatGPT е по-склонна да следва клиничните насоки, докато личните лекари може да са склонни да предписват прекалено много антидепресанти. ChatGPT също така се влияе в по-малка степен от полови и социално-икономически предразсъдъци, докато лекарите са статистически по-склонни да предписват антидепресанти на мъже.

Депресията засяга специфични части на мозъка. Изследванията показват, че областите на мозъка, засегнати от депресията, са изключително сходни при различните хора. Дотолкова, че можем да предвидим дали някой има депресия или не с повече от 80 % точност само като разгледаме тези мозъчни структури на магнитно-резонансно сканиране. Други изследвания, в които се използват усъвършенствани модели на изкуствен интелект, потвърждават тази констатация, което предполага, че структурата на мозъка може да бъде полезна насока за диагностика, базирана на изкуствен интелект. Проучванията, използващи данни от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за мозъчната функция в покой, също могат да предскажат правилно депресията в повече от 80% от случаите.

Комбинирането на функционална и структурна информация от ЯМР обаче дава най-добра точност, като правилно предсказва депресията в над 93% от случаите. Това предполага, че използването на множество техники за изобразяване на мозъка за изкуствен интелект за откриване на депресия може да е най-реалистичният път напред. Понастоящем инструментите за изкуствен интелект, базирани на ЯМР, се използват само за изследователски цели. Но с поевтиняването, ускоряването и преносимостта на магнитно-резонансното сканиране този вид технологии вероятно скоро ще станат част от инструментариума на вашия лекар, като му помогнат да подобри диагностиката и да подобри грижите за пациентите.

Макар че приложенията на изкуствения интелект, базирани на ядрено-магнитен резонанс, са многообещаващи, може да се окаже, че е налице по-прост и по-лесен метод за откриване на депресия, и то буквално. Изследват се възможностите на лесно преносими устройства, като например смарт часовници, за откриване и прогнозиране на депресия. Смарт часовниците са особено полезни, тъй като могат да събират голямо разнообразие от данни, включително сърдечен ритъм, брой стъпки, метаболизъм, данни за съня и социално взаимодействие. Неотдавнашен преглед на всички проведени досега проучвания за използване на преносими устройства за оценка на депресията установи, че депресията се предсказва правилно в 70-89% от случаите. Тъй като те се използват често и се носят денонощно, това изследване показва, че тези устройства могат да предоставят уникални данни, които иначе трудно биха могли да бъдат събрани.

Съществуват обаче и някои недостатъци, включително значителната цена на смарт устройства, които може да се окажат недостъпни за много хора. Други включват съмнителната способност на смарт устройствата да откриват биологични данни при цветнокожи хора и липсата на разнообразие в изследваните популации. Проучванията използват и социалните медии за откриване на депресия. Използвайки изкуствен интелект, учените са предвидили наличието и тежестта на депресията по езика на нашите публикации и членството ни в общността в платформите на социалните медии. Специфичните думи, които са били използвани, са предсказвали депресия с до 90% успеваемост както на английски, така и на арабски език. Депресията е била успешно открита в ранен стадий и от емотиконите, които използваме.

Няколко проучвания са установили, че отговорът на лечението с антидепресанти може да се предскаже с над 70% точност само от електронните здравни досиета. Това би могло да предостави на лекарите по-точни данни при предписването на медикаментозно лечение. Комбинирайки данни от хора, участвали в изпитвания на антидепресанти, учените са предвидили дали приемът на лекарства ще помогне на определени пациенти да излязат в ремисия от депресията.

Изкуственият интелект обещава значителни резултати в диагностиката и лечението на депресията, но последните открития се нуждаят от валидиране, преди да могат да се използват като диагностични инструменти. Дотогава сканирането с ЯМР, преносимите устройства и социалните медии могат да бъдат полезни за подпомагане на лекарите при диагностицирането и лечението на депресията.

Източник: DarikNews