За месец януари се очакват по-високи сметки, поради ниските температури, характерни за това време от годината. Именно заради поскъпването на синьото гориво, то ще се превърне в най-скъпото средство за отопление през тази зима.

Екип на MediaNews попита жителите на Мездра на какво се отопляват и отрази ли се върху семейния бюджет поскъпването на сметките за отопление?

Повечето от хората, които се отопляват на ток казаха, че сметките им са скочили с около 20-30%.

„Не съм доволна. От минали години съм плащала около 60 лева, а сега – 75”, заяви Вера Дамяновска, която е пенсионер.

„Доста се увеличиха сметките. Всичко ни е на ток. Доволни сме докато е в сила мораториумът върху цените на тока, а след това ще видим”, каза Димитър Доков.

Трудности срещат и младите родители. Жанет Каменова сподели, че е купила газов котлон, за да не готви на ток. Тя добави, че единствената икономия, която може да направи е да включва бойлера по-рядко.

Георги, баща на две малки деца, каза, че сметките са скочили с около 20% и допълни, че при необходимост семейството му ще пести от стоки, които не са първа необходимост.

"Храната няма как да се ограничи. Затова, ако се налага икономия, ще се избягва покупката на дрехи и обувки - неща, без които може", подчерта Пиринка.

Мездренчани, които се отопляват на дърва или комбинирано с ток споделиха, че икономиите са задължителни, за да се справят с по-високите сметки.