Започна премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на „Ботев път”. Още вчера сутринта, експерти от местната администрация, съвместно с компетентните органи извършиха проверка на терен и предприеха конкретни действия по премахването на останките. Органите на реда издирват извършителите, като се преглеждат и записите от стационарните камери.

По повод изхвърлените животински остатъци, кметът на Враца Калин Каменов заяви: ”Категоричен съм, че ще бъдем безкомпромисни към всеки, който си позволява да нарушава законите по подобен безцеремонен начин. Отвратително и безотговорно е да изхвърлиш три тона кости от животни в природата. Затова от тази година ще разширим и структурата на Инспектората, като обсъждаме възможността за 24-часови смени на екипите”

Областният управител Малина Николова коментира, че в рамките на извънредното заседание на комисията е обсъдена възможността за поставянето на мобилни камери в определени райони и по-чести проверки.

През вчерашния ден екипи на Пожарна безопасност започнаха премахването на останките, като същите ще бъдат предадени на мобилна група за екарисаж. След извозването им, районът ще бъде дезинфекциран. Предвижда се дейностите по изнасяне на отпадъка да приключат до два дни, предвид сложността на терена и количеството. След изчистване на терена ще бъдат взети проби, за да се установи има ли замърсяване на почвата и намиращите се в близост водоизточници. На терен участват и девет доброволци от село Мраморен, осигурени от кмета на населеното място Гергана Маркова.