Иванов увери българските потребители, че няма да има рязко повишаване на цената на електрическата енергия.

Шефът на КЕВР посочи, че със законовите промени е определено цената за битовите потребители след 1 юли да се формира въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерския съвет, към която да се добавя компонента, определяна от енергийния регулатор.

Иванов поясни, че предстои правителството да реши как точно ще бъде определена тази базова цена. Той самият обаче не очаквал рязко повишаване на цените на електроенергията за битовите потребители.

Относно възможностите за повишаване на постъпленията във "Фонд Сигурност на електроенергийната система", за да бъде преодолян формираният висок дефицит от 1 млрд. лв., шефът на КЕВР категорично се противостави това да стане с евентуална промяна на цените за битовите потребители за следващите няколко месеца до 1 юли.

"Няма мотивиран отговор, който може да се даде на потребителите защо цената за тях трябва да бъде повишена, за да бъде запълнен дефицитът във ФСЕС. Не може да им бъде обяснено защо с техните пари трябва да се осигурят средства за преференциалните цени на производители на възобновяема енергия, за преференциалните цени за производители на електроенергия от когенерация при топлофикациите, за покриване на цените по дългосрочния договор с американската централа AES", отбеляза той.

Като варианти за покриване на дефицита във ФСЕС Иванов посочи възможността за подпомагане със средства от държавния бюджет.