В детската градина в Типченица се отглеждат, възпитават и обучават 12 деца на възраст от 2 до 7 г. Пет от тях подлежат на задължително предучилищно образование, с което се покриват критериите на Постановление №121 на Министерския съвет от 23.06.2017 г. за определяне на защитените детски градини и защитените училища и на условията и ред за тяхното допълнително финансиране.

Според чл. 54, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, защитена детска градина е тази, чието закриване би довело до нарушаване на достъпа до образование на децата в задължителна предучилищна възраст. По смисъла на ал. 3, 4 и 5 на чл. 54, защитените детски градини не могат да бъдат закривани. Те са включени в списък, приет от Министерския съвет и обнародван в "Държавен вестник", който се актуализира ежегодно до 1 ноември.

Критериите за определяне на защитените детски градини и защитени училища се приемат с акт на Министерския съвет и са свързани с обективните географски и демографски фактори, наличието на пътна инфраструктура, отдалечеността и капацитета на най-близкото друго училище или детска градина.