Архимандрит Антим благодари на представителите на местната и държавна власт и се обърна със слово към присъстващите в храма: „Тук сме и за да почетем частицата от мощите на Св. Николай, която в ранната утрин бе принесена от сестрите монахини от Клисурския манастир, а тази частица се съхранява в Чипровската Св. обител. Нека се помолим Св. Николай да бъде винаги с нас, да ни закриля и благославя нашите домове и чеда и ни съпътства в живота“.

Той поднесе поздрав и благослов от името на Врачанския митрополит Григорий, временно управляващ Видинска епархия. Поздрави именниците и им пожела небесната закрила на светеца.

Начело с Градския духов оркестър, от храма потегли литийно шествие към централния понтон, където на брега на река Дунав бе отправена молитва за здраве и благоденствие на жителите на Видин. Ритуално във водата бе потопена голяма икона на Чудотвореца, която датира от XIX век. Официалните лица хвърлиха в реката венци в памет на загиналите рибари и моряци.

Кметът на Видин отправи поздравление по случай празника. „За мен е чест, че в деня на Св. Николай Чудотворец ние всички заедно сме тук, на брега на река Дунав и спазваме традицията да отбелязваме този празник. Св. Николай е покровител на рибари, мореплаватели, пътешественици, банкери и търговци. Днес ние засвидетелстваме и своята признателност и уважение към техния труд. Сърдечно искам да им пожелая този труд да бъде успешен. Възползвам се от възможността да поздравя всички наши съграждани, които днес имат личен празник и отбелязват своя имен ден. Бъдете здрави и винаги да има радост във вашите семейства!“ – каза Ценков.

Той пожела всички заедно – духовенството, местната, държавната власт, гражданите да поддържаме православните християнски традиции, да ги предаваме на децата си, да постигнем мир и превърнем нашия край в едно по-хубаво и по-уютно място за живеене.