© Община Видин

На официалното откриване на комплексното занятие присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков; заместник-кметът Борислава Борисова; полковник Бисер Богданов, заместник-началник на Централното военно окръжие; бригаден генерал Ивайло Сотиров, директор на Служба „Военна полиция“; подполковник Румен Цветков, директор на Регионална служба „Военна полиция“ – Плевен; подполковник Анета Илиева, заместник-началник на Военно окръжие – Плевен; майор Дамян Кушев, началник на Военно окръжие – Видин.

В своето приветствие кметът сподели радостта си, че Видин отново е домакин на това събитие. Той припомни, че в нашия град се намират два знакови монумента, които свидетелстват за славните военни традиции – Паметникът на воинската слава на площад „Бдинци“ и Паметникът на скърбящия воин. Д-р Ценков изрази увереност, че комплексното занятие ще постигне своята цел и ще покаже възможностите на Българската армия по подобаващ начин пред видинските граждани и най-вече пред младите хора в нашата Община.

Заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Богданов благодари на видинския кмет за съдействието при организирането на мероприятието. Той отбеляза, че запознаването на учениците с воинския живот е важна стъпка в процеса на възпитаване у тях на ценности като родолюбие, чест и дълг към Родината, така че младото поколение да се научи да цени това, което е завещано от предците ни и да го развива. И прикани присъстващите да разгледат информационните щандове, разположени в района на Спортната зала.

В тях бяха показани образци на стрелково въоръжение, алпийско оборудване и различни видове екипировка на Съвместното командване на специалните операции, както и техника и въоръжение на служба „Военна полиция“.

Особен интерес предизвика и участието в комплексното занятие на представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“. Курсантите впечатлиха многобройните зрители, като показаха строеви хватки с оръжие. Кратка демонстрация направиха и членове на Патриотичен клуб „Бдинци“.

Специален поздрав към всички отправи Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“. А изпълнения на Градския духов оркестър отбелязаха началото и финала на проявата.

Във връзка със събитието, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков изпрати поздравителен адрес до кмета на Видин д-р Цветан Ценков.