© iStock

Розова хималайска сол
Учените разкриват предположението си, че розовата хималайска сол съществува от около 250 милиона години и с течение на времето в нейните пластове са се натрупали над 80 микроелемента. Тя се усвоява бързо от нашия организъм и специалистите препоръчват именно овкусяването с този вид сол. Можем да открием розовата сол и под формата на кристали, като е особено подходяща за правенето на домашни инхалации при настинки например - разтворете я в горещата вода и вдишвайте изпаренията. Благодарение на този тип инхалации ще усетите облекчение в лигавицата и синусите

Синя персийска сол
Може би по-малко от вас са срещали синята сол, като тя най-често е препоръчвана от кулинарите за подправяне на течни ястия - супи, таратор и т.н. Синият цвят се е получил вследствие на наслояването на кристалите, от които се е образувала с течение на годините.

Червена хавайска сол
Както може би се досещате от името - червената хавайска сол е открита по крайбрежието на част от ивиците в тихоокеанските острови. Океанската вода се смесва с печената вулканична червена глина от бреговете на островите и се получава червената сол. Тя е богата на олигоминерали, както и на желязо, като количеството желязо надвишава 8 пъти това в обикновената готварска сол. Червената сол кулинарите препоръчват да се използва най-вече за овкусяване на месо. Вкусът й има нотки на печен лешник.

Кафява сол
Кафявата сол има приятен вкус, който обаче при всякакъв вид термична обработка може да се измени и да се превърне в горчив. Тя също е богата на полезни минерали и микроелементи, като по този начин се превръща и по-лесна за усвояване от нашия организъм.

Сива бретанска сол
Чували ли сте за сива сол? Тя се добива от областта Бретан, Северна Франция и се получава чрез сушене на естествена светлина. Богата е на минерали и на организен код. Използва се и при солени бани, а кулинарите я препоръчват най-вече при овкусяването на риба и морски деликатеси.



Източник: actualno.com