По думите му за две години и половина са сменени шест ръководства на Министерството на здравеопазването. Предизвикателство за нас беше, че 51% от всички украинци, настанени в България, са деца и основният проблем беше да ги убедим, че трябва да продължат имунизациите си, каза още доц. Кунчев. Трябвало е да бъдат убедени и българските власти, че деца с непълен имунизационен статус не трябва да бъдат допускани българските училища.

Институцията с най-ниско доверие е парламентът, каза д-р Александър Симидчиев, член на парламентарната комисия по здравеопазване. Той отбеляза, че законодателната власт трябва да създава закони, които да траят поне едно десетилетие, и посочи, че в Англия има закони, които 200 години не са били променяни. Когато се избират хора за парламент, те трябва да имат достатъчно силен морал и да могат бързо да се учат, каза още той. По думите му здравеопазването трябва да се раздели на две направления - здравни грижи в болнични условия и превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката не са медицински, а са организационни дейности, посочи още д-р Симидчиев.

Във форума участваха заместник-министри на здравеопазването и на образованието и науката, представители на СЗО и УНИЦЕФ, вирусолози и епидемиолози. Конференцията продължава. Експертите ще обсъждат различни теми в областта на ваксинопрофилактиката и в предстоящите два дни.

Десислава Пеева/БТА