Неминуемо след 15 септември, когато се струпат учениците, ще има ръст на вирусите, защото контактите стават по-интензивни. Но това се случва всяка година, допълни доц. Кунчев.

Той заяви, че се очаква двата вирусни щама тази зима да са „Дарвин“-H3N2, който вероятно ще е епидемичен, и H1N1 „Виктория“. "Те са част от състава на ваксината и за щастие тази година ваксините, които осигуряваме за възрастни хора, са повече - над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се ваксинира", допълни главният държавен здравен инспектор.

Във връзка с бедствието, сполетяло Царево Ангел Кунчев поясни, че винаги след наводнения има опасност от избухване на зарази.

"Имайте предвид, че щом се вдигне нивото на водата, тя залива и септични ями, и всякакви резервоари. По този начин каквото се съдържа в тях, попада в тази обхватна вода. Така че риск има, но според мен на този етап не е много висок. Причината е, че няма задържане на вода, както беше при други наводнения в страната. Тя се оттече бързо за 24 часа в реките и няма залети големи площи. Очистването ще стане по-бързо", смята той.

Кунчев заяви още, че хората задължително трябва да следват правилата, които им дават здравните власти. Сред тях са консумацията на бутилирана вода, използването на лични предпазни средства при прочистването на щетите, следване на инструкциите за труповете на животни. А на финала следва да се направи една крайна дезинфекция на домовете и обществените места.