проф. Христо Цеков
проф. Христо Цеков

Сред номинираните лекари са и двама доктори, родом от Мездра. Проф. Христо Цеков е завършил медицина в Медицински университет - София през 1972 г. Има две специалности - "Обща хирургия" и "Неврохирургия". Специализирал е в Русия, Германия и Австрия.

В продължение на 10 години е началник отделение по Неврохиругия в УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Св. Иван Рилски". От 2008 г. е в екипа на Болница Токуда.

Проф. Цеков е началник на Клиника по Неврохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Той е автор и съавтор на над 150 научни публикации, няколко учебника и монографии. Оперира в областта на детската неврохирургия, гръбначно-мозъчната и съдовата неврохирургия, травматологията, дегенеративни и други заболявания.

д-р Асен Цеков
д-р Асен Цеков

Неговият син, д-р Асен Цеков, също е сред номинираните за наградите. Той се дипломира като магистър по Медицина през 2011 г., през 2014 г. - като магистър по здравен мениджмънт в Медицински университет – София.

Защитава специалност по неврохирургия през 2018 г., а през 2019 г. защитава успешно дисертационен труд в областта на вродените спинални деформации при деца на тема „Съвременни тенденции и възможности при лечението на Тетеред-корд синдром“ и придобива научната титла доктор на медицинските науки. Има завършени курсове по Медицинска психология и Модерна фармакотерапия в Медицинки университет – София. През 2019 г. придобива научната титла “Доктор на медицински науки” и става “главен асистент” в Клиниката по неврохирургия на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, София.

От 2018 г. е носител на наградата Млад лекар на годината на Българската лекарска колегия и носител на наградата Млад лекар на годината на Аджибадем. Той е тясно специализиран експерт в областта на спиналната хирургия и на детската неврохирургия.

От 2008 г. насам има над 70 участия на български и международни научни конгреси и конференции, където е представил разработки касаещи диагностиката и лечението на интракраниални тумори, съдови лезии, спинален дизрафизъм, спинална патология и черепно-мозъчни травми и др., много от които отличени с награди.

Провел е редица специализации и участия в курсове на различни неврохирургични теми (микроневрохирургия, заболявания и лечение на спинални заболявания, травми, хидроцефалия и др.) в Германия, Австрия, Швейцария, Финландия, Кипър, Гърция и други.

Церемонията по награждаване на отличените лекари ще се състои на 5 май 2023 в Пловдив. Организатор на събитието е Global Leaders Forum.

Специална награда за най-успешна здравна политика ще получи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на осмото издание на престижните награди, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта.