„Клубът, който се помещава в Дома на културата „Средец“ в София, датира от 2021 г., когато по време на пандемията от COVID-19 ние, учителите, си останахме вкъщи и трябваше да се срещаме с учениците в различни интернет платформи“, разказа Чолаков. Самият той е работил като радиоводещ в сливенското радио „Омега“, след което е продължил в радио „София“ и в Националната телевизия „България 24“.

По думите му работата с деца е голямо изкуство и положително зареждаща емоция, защото виждаш срещу себе си таланти. „Основното, на което ги уча, е да бъдат честни, почтени и да представят нещата такива, каквито са“, каза Чолаков. В клуба в момента се обучават около 30 деца от цялата страна, а намерението му е дейността да се разшири и да започне излъчването на подкаст с името „Национална детска телевизия“.

Учениците усвояват основни умения, свързани с говор пред микрофон, комуникационни умения, как се прави интервю, репортаж и новина. Запознават се с техниката, необходима, за да се направи едно радио- или телевизионно предаване. Чрез посещения в медии, децата „вкусват“ от „журналистическия въздух на радиото и телевизията“. Посещават се културни мероприятия, като се осигуряват срещи с известни личности, с цел интервю с тях.

От област Враца в момента в клуба има само едно дете и това е Кристиян Панов. Той учи в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Мездра, а в клуба го е записала неговата баба, разказа момчето.

По неговите думи съучениците му вече го разпознават, не липсват подигравки, но и много го приемат сериозно. На този етап няма любима тема, всичко му е интересно, а негов клип за замърсяване в Мездра е излъчен в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, чрез платформата „Аз репортерът“.

„Мислех, че няма да го излъчат, защото нямам 18 години и не съм го направил качествено. И много се зарадвах. За първи път да изпратя нещо на медия е страховито, но го направих и така започна всичко“, сподели Кристиян. Той вече е взел първото си интервю от директора на ПГ „Васил Левски“ в Мездра Мирослав Павлов.

Според него за един журналист е важно да е умен, добър и спокоен, а професията обаче е и опасна, защото репортерите понякога изпадат в тежки ситуации. Момчето мечтае да вземе интервю от президента на Република България и първото, което ще го попита е: „Как се справяте толкова години на този пост?“.