В конкуренцията на 127 свои връстници Лидия Пешева от I “a” клас с класен ръководител Гинка Кръстева се класира на трето място и спечели бронзов медал в своята възрастова група, а Савина Георгиева от I “б“ клас с класен ръководител Лилия Христова се нареди на четвърто място и получи сертификат.

„Математика без граници” се провежда от есента на 2013 година. Турнирът е за ученици от 1-ви до 12-ти клас и се провежда в 4 кръга - есенен, зимен, пролетен и финално състезание.

Първите три кръга са дистанционни - участниците се състезават в училището, в което се обучават или в училището - партньор за съответния град. Финалният кръг изисква присъствие. Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20. Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал, както и сертификати за всички участници. Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания, получават покана за участие във финалният кръг.

Савина Георгиева
Савина Георгиева

Тази година лазурният бряг на Несебър посрещна за седми пореден път 690 участници от България. Още 930 участници от общо 18 държави се състезаваха в родните си страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, Виетнам, Естония,Казахстан, Киргизстан, Северна Македония, Малта, Нигерия, Русия, Румъния, Словения, Тайван, Турция, Узбекистана, Украйна и Филипините.

За един астрономически час малките математици трябваше да решат 20 задачи, всяка от които носеше 2 точки. Само един български участник - Светослав Арабов от Варна, реши всичките задачи и събра максималния сбор точки - 40. Той заслужи златен медал, купата на кмета на община Несебър Николай Димитров и беше обявен за „Шампион на шампионите“. „Математически звезди“ на турнира станаха Димана Праматарова от Пловдив и Валентин Филипов от Плевен.

Лидия Пешева
Лидия Пешева

Церемонията по награждаването откри лично 93-годишният проф. Минко Балкански, специално пристигнал за финала на „Математика без граници“ от Париж. Той поздрави математиците и учителите им, че се занимават със сериозна наука и им сподели, че успехите се постигат с много труд и постоянство. В Градината на розите, професорът засади и своя ароматен храст.

С Приветствен адрес, президентът на Република България Румен Радев поздрави всички отбори и ръководители в седмия финал на турнира „Математика без граници“ с пожелание за успех в турнира и предстоящата учебна година.

Освен в „Математика без граници“, през учебната 2019/2020 г. Лидия Пешева и Савина Георгиева се представиха отлично в редица други национални ученически състезания - „Аз и числата“, „Аз, природата и светът”, „Иван Салабашев“, както и в областното Коледно математическо състезание.

„Мили деца,

Благодарим ви, че сте толкова трудолюбиви, ученолюбиви и упорити, че не се отказвате от поставените си цели!, заявиха по този повод от ръководството на ОУ „Христо Ботев“ - Мездра.

Вие издигате авторитета и престижа на нашето училище, което носи името на великия поет и революционер Христо Ботев.

Ръководството на ОУ “Христо Ботев“ изказва своите благодарности за неуморния труд на Лидия Пешева и Савина Георгиева, на техните родители за подкрепата и на техните преподаватели!“