В Майчиния център работят психолог, педагог, медиатор, социален работник и медицинска сестра. Всеки специалист допринася за изпълнението на предвидените образователни дейности в ранната детска възраст, прилагането на семейно-ориентирания подход в грижите за децата, като той е съобразен с нуждите от подкрепа на всяко семейство.

Като социален работник в центъра Преслава Георгиева споделя, че интересът към тяхната работа нараства сред майките, а основната им задача е насочена към това те да получават изчерпателна информация за всичко, което касае отглеждането на детето им.

„Гледаме да научваме децата на основните хигиенни навици и държание. Учим децата, които са в предучилищна група и ги подготвяме за училище. Работим с майките и се опитваме да засилим техния интерес към грижата за децата“, допълва Преслава.

Освен основните навици за хигиена и хранене се работи и върху психическото здраве на децата и майките. Тази вид помощ се извършва и извън пределите на Майчиния център. Сред целевите групи в града и част от селата от общината се провеждат разговори и се наблюдава семейната средата, в която се отглеждат децата.

„В зависимост от проблема се насочваме съм определените за целта мероприятия. Провеждаме разговори за поведението на детето в семейна сред, в детското заведение, поведението му в група с приятели. Така набелязваме мерките, които трябва да бъдат предприети“, каза психологът Донко Григоров.

Майчиният център в Мездра се намира в централната градска част - бившата сграда на Домашен социален патронаж, в непосредствена близост до Детската млечна кухня.

„Всяка майка от ромския етнос може да потърси услугата и да получи съдействие“, каза Елена Нанова, началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ в Община Мездра.

Проектът „Създаване на Майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра“ е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и продължителност 25 месеца. Той се реализира съвместно от общините Ботевград и Мездра по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, която е финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Община Ботевград, която е бенефициент по проекта, отговаря за цялостния мониторинг по изпълнение на дейностите по него, а Община Мездра - за дейностите и изразходваните средства на нейна територия. Партньор по проекта е и СНЦ „МАГ“ - Ботевград.

По проекта са създадени още два Майчини центрове в община Ботевград - в с. Скравена и с. Литаково.

Необходимостта от създаване на подобни центрове е идентифицирана в двете съседни общини в резултат на обширни проучвания сред ромската общност, осъществени от съвместната програма на Съвета на Европа и на Европейската комисия РОМАКТ.

Снимки: Майчин център - Мездра