До крайния срок за изпращане на произведенията са постъпили 205 приказки от 116 автори от цяла България, включително и от българи в чужбина: Мездра, Плевен, София, Пловдив, Каварна, Русе, Омуртаг, Варна, Силистра, Панагюрище, Троян, Бургас, Провадия, Карлово, Перник, Благоевград, Шумен, Габрово, Асеновград, Ямбол, Панагюрище, Търговище, Казанлък, Чирпан, Козлодуй, Разлог, Ракитово, Кърджали, Полски Тръмбеш, Добрич, Якоруда, Нова Загора, Пазарджик, Стара Загора и други.

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът е отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години. Всеки автор може да участва с до 2 творби до 5 страници А4, размер на шрифта 12, без ограничение на литературната форма – поетична или белетристична. Независимо, че конкурсът се провежда за първи път, той изненада с големия брой участници.

Жури на конкурса са:

Ана Костадинова - автор на книгата „Сънят на инфантата“.

Светлана Дичева - първата й белетристична книга „Балканският пророк“ включва повестта „Балканският пророк“ и двайсет разказа.

Димитър Никленов - автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, радиопиеси и драматизирани приказки др.

Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом, а победителите и материални награди. Приказките, които журито класира на първо, второ и трето място, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание. То ще бъде издадено до 6 месеца след обявяване на отличените. Те ще получат безплатно определен брой от издадената книга. Класираният на първо място получава Приза на конкурса.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 27 май (неделя) в 11:00 часа в двора на Къща музей "Гео Милев“ в Стара Загора, където ще бъдат връчени наградите на отличените и лауреатите в конкурса.

Източник: dolap.bg