Днес мездренското културно средище може и се гордее със 7-те самодейни и художествено-творчески колективи, които развиват дейност към читалището: Представителен танцов ансамбъл, Детски фолклорен състав "Мездренче", Женски народен хор, Група за стари градски песни "Мездрея", Танцова формация "Keep It Real", Литературен клуб "Христо Ботев" и Краеведско дружество.

Библиотекарят Павлинка Русева разказа за дългия път, който тази уникална по рода си институция е извървяла през всичките тези 96 години. За това, как в далечната 1925 година в малката гара Мездра, в която все още е имало много малко къщи и малко хора, но с буден дух, се е зародила идеята за изграждането на Читалището. Адвокати, търговци, индустриалци и интелектуалци събирали книга по книга, списание по списание, вестник по вестник., за да могат в читалището да се събират хората от всички възрасти, жадни за знания и любопитни за света около тях. Тя припомни, че в онези ранни години тук, в мездренското читалище са гостували изтъкнати писатели като Елин Пелин, културни деятели и министри.


Относно днешните културно-просветни дейности, които читалището предлага, предстои представянето на алманаха "Ескус -2", предвиден за Деня на народните будители, както и финализирането на проекта, спечелен от библиотеката с получаването на около 330 тома нови книги. Накрая сладкодумният ни събеседник поздрави читалищните дейци и им пожела успешна и ползотворна нова творческа година.

Екипът на Media News честити празника на читалищните дейци с пожелание за здраве и вдъхновение в опазването на духа български! Честита 96-та годишнина!