Резултатите в конкурса обяви главния библиотекар в читалищната библиотека Павлина Русева, която изказа голямата си благодарност към всеки, който през годината е участвал активно в дейностите на библиотеката. В категорията „Най-четящи малки читатели“ бяха отличени Стиляна Миленова и Кристиян Панов, в категорията „Най-дългогодишни малки читатели“ - Цвети Георгиева и Теодор Йончев, в категорията „Най-малки читатели“ - Иван Дочев и Християна Михайловска, в категорията „Най-редовни малки читатели“ - Ивайло Венков и Магдалена Дамянова, а в категорията „Читател на годината“ бе наградена отново Стиляна Миленова.

Читателят на годината Стиляна Миленова разказа, че тя самата иска да обиколи всички градове и места от книгите. Също така, че децата трябва да четат повече, за да пишат по-добре и да се ограмотяват.

При възрастните бяха наградени: в категорията „Най-четящи читатели“ - Светла Дамяновска и Красимир Йорданов, в категорията „Най-дългогодишни читатели“ - Анета Гергова и Петко Котларски, в категорията „Най-възрастни читатели“ - Миленка Киркова и Йордан Кирков, в категорията „Най-редовни читатели“ - Георги Георгиева и Гинка Дамянова, а в категорията „Читател на годината“ се отличи Веселка Найденова.

„Въобще не мога да си представя живота без книги и без четене, каза Анета Гергова, номинирана в категория „Най-дългогодишни читатели“. Тя посещава библиотеката още от ученическите си години.

През целия си живот съм чела, но си мечтаех, когато се пенсионирам това да ми е основното занимание. Когато се научих да чета, като съвсем малка, първата ми работа бе да отида за книжка с приказки и от тогава не съм спирала. Приятно е, че съм оценена от библиотеката.“

Редовните и отдадени читатели на библиотеката, получиха детски енциклопедии, учебни помагала, съвременни романи и грамоти, които им бяха връчени от новия секретар на мездренското читалище – Моника Петкова.

Грамоти получиха и шестима дарители, подарили през тази година нови книги за нуждите на читалището. Те са Йолита Златкова, Пенка Вутова, Пенка Георгиева, Петя Стоянова, Румяна Стоянова и Юлия Иванова.

Читалището в Мездра бе подредило и Етнографска изложба под наслов „Семейният уют на коледните празници“. Тя представя автентични образци, които пресъздават традиционния български народен бит в миналото. Инициативата е на Краеведското дружество към културно-просветното средище, а за нея разказа Милка Пухалска.

„Тази изложба показва семейния уют на старите българи. Онова, което нашите предци и по-скоро жената, която отговаря за красотата, има мисията да създаде уют и топлина в дома, е сътворила. Подредили сме костюма на младата жена, която се подготвя за Коледа, празничната софра за Бъдни вечер, сурвачката, с която децата ще сурвакат по-възрастните. Постарали сме се, макар и с малко неща, да покажем целия обреден цикъл на коледните празници. Защото все повече и повече се забравя онова, което е било, което хората преди нас са изработвали и ползвали. Всичко е правено с много любов и фантазия, на ръка, за да бъде домът уютен и красив.

Бъдете здрави, оставете всичко лошо в отминаващата година. Нека бъдем малко по-добри през Новата година и нека помним, че човек оставя след себе си онова, което е дал, а не онова, което е взел. Колкото повече си дал, толкова повече богато сърце имаш.“