© Община Мездра

В категорията „Най-млад читател“ бяха отличени Нора Генова от Детска градина „Детелина“, която е само на 2 години и Благовест Николов - ученик във II „а“ клас в ОУ „Христо Ботев“.

За „Най-четящ читател“ награда получиха Никол Христова - ученичка във II „б“ клас в ОУ „Христо Ботев“ и учениците от IV „а“ клас в ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Клавдия Добрева.

В категорията „Най-редовен читател“ бяха наградени Лилия Тодорова - ученичка в V клас в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Георги Иванов - ученик във II „а“ клас в ОУ „Христо Ботев“. За „Най-дългогодишен читател“ книги и грамоти получиха Изабел Стоянова - ученичка в СУ „Иван Вазов“ и Петя Маешка - ученичка в VII клас в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.

В категорията „Читател на годината“ при децата беше награден Явор Димитров - ученик в III „б“ клас в ОУ „Христо Ботев“.

При възрастните награди бяха връчени: в категорията „Най-млад читател“ – Надин Кръстева и Томи Тасков, за „Най-дългогодишни читатели“ – Красимира Анева и Петко Цолов, за „Най-редовни читатели“ – Даниела Бързашка и Диляна Младенова, за „Най-четящ читател“ – Димитрина Георгиева и Петко Котларски.

Отличието "Читател на годината" заслужи Красимира Каменова, а "Благодетел на библиотеката" стана инж. Делян Дамяновски, който всеки месец дарява по една нова книга на читалищата библиотека.

Редовните и отдадени читатели на библиотеката, получиха детски енциклопедии, учебни помагала, съвременни романи и грамоти.

Читалището в Мездра бе подредило и традиционната Етнографска изложба за Игнажден, която тази година беше под наслов "Престилки, бродерии и глинени съдове от стария български дом“. Тя представя автентични образци, които пресъздават традиционния български народен бит в миналото. Инициативата е на Краеведското дружество към културно-просветното средище, а за нея разказаха секретарят му Валентина Цекова и Милка Пухалска.

Изложбата включва повече от 50 автентични експонати, които пресъздават традиционния български народен бит в миналото. Сред тях са 22 ръчно тъкани домашни престилки от различни етнографски области на страната, плетени вълнени чорапи, ръчно везана женска риза, забрадка, бродерии, глинени съдове и др.

„В тези носии може да се види красота, усет и човешко отношение, каза при откриването на изложбата Валентина Цекова. В навечерието на един от най-светлите християнски празници, в очакване на Рождество Христово, ние сме се постарали да придадем празнично настроение с експонати, които показват таланта на българката и умението на нейните ръце. И не само на българката, но и на българина - да не пренебрегваме и мъжете.

В тези експонати, които все още се намират тук-там в бабините ракли и обикновено са изложени в музеите, можем да прочетем много послания за добро, за мир, за любов, за вяра. Ние ви ги пожелаваме от сърце!"

За характерните особености на престилката като основен елемент от българския национален костюм, за нейната практическа, социална и естетическа стойност говори Милка Пухалска. „Не изхвърляйте нищо старинно, което имате вкъщи, призова в заключение Пухалска. Дали ще е престилка, риза, костюм, кърпа, гърне, паница, чиния - не го изхвърляйте! Донесете го тук, защото читалището е мястото, което пази спомена, историята за бита и културата на едно населено място.“