Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (храм), посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. През 1977 г. ИКОМ организира за първи път Международния ден на музеите. Оттогава събитието се отбелязва ежегодно на 18 май.

Постепенно денят на музеите се налага в Европа и се чества в почти всички страни. У нас, в България се приема през 2005 г. Празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята на музеите в развиващото се общество.

През този ден обикновено музеите работят безплатно и с удължено работно време. За съжаление в България не навсякъде е така. При обявяването на Деня на музеите, се изготвя програма, като по-големите музеи правят изложби, канят гости, като например музиканти и артисти. Дава се възможност и на децата да се изявят. През последните години стана традиция да се прави "Нощ на музеите", при което все повече музеи из страната се включват в инициативата.

В България "Нощ на музеите" започва да се отбелязва от 2005 г. Идеите и новостите, както много често се случва в Европа, идват от Германия и се реализират чрез Франция. В този случай обаче, първата Европейска нощ на музеите започва през 2005 г. по решение на Министерството на културата на Франция, но още през 1997 г. в Берлин е реализирана идеята за една “Дълга нощ на музеите”. Инициативата спомага за популяризиране на музеите и разглеждане от повече хора на експонатите. След 1978 г. постепенно все повече държави започват да честват Деня на музеите.

В България музеите стават все повече и затова има много от тях участват със специални програми. В цял свят на 18 май служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник като организират най-различни културни събития.

Значението на музеите за възпитанието на младото поколение е голямо. В етнографските музеи може да се видят стари носии, земеделски оръдия на труда, селскостопански обичаи и забравени занаяти, в Историческите пазят славното минало на България, борбата за освобождение и независимост.