Ето защо, в далечната 1936 година, на този ден е открит и паметникът на загиналите войници от селото в Първата световна война, превърнал се в една от емблемите на селото. От четирите страни на монумента са изписани имената на доброволците и местата, където те са загинали. За бойната слава на моравчани напомня и оръдието, което продължава да пази паметта на загиналите.

Другата атракция в селото, която привлича вниманието на гостите, е самолетът в началото на Моравица, докаран по инициатива на местен летец.

Днес в селото има около 700 жители, които отново, макар и по нетрадиционен начин, ще отбележат своя празник, поради извънредната ситуация. Въпреки това, кметът на селото и самодейците при Читалище „Светлина” са подготвили празнична програма с музикални поздрави, от учениците на ОУ „Васил Кънчов”, фолклорните групи „Славей” и „Морава”, мажоретен състав „Светлина” и оркестър „Съни бенд”. В центъра на селото, е подредена изложба, която включва ретроснимки и кадри от различни празници в Моравица.

Древна и богата е историята на населеното място. Припомняме, че тук някога са живели тракийските племена трибали и трели. Доказателство за това са няколкото тракийски могили около селото. През всичките времена тук са се кръстосвали важните пътища, свързали севера с юга, а тук, в котловината, е кипял силно развит икономически и културен живот. За това свидетелстват останките от зидовете на антична сграда в центъра на Моравица, както и разрушената, в края на 19-ти век, средновековна църква.

И до днес, жителите на Моравица, помнят и пазят спомените от миналото, не забравят традициите, завещани от предците им.

Във връзка с това, празникът на селото винаги е бил израз на единението и родовата памет.

По този повод, за днешния празник кметът Росен Ценов изрази своята благодарност към всички, които са допринесли, макар и в трудно време, празникът да бъде отбелязан и всички да са заедно, макар и виртуално.

© 22 май, 1936г., откриване на паметника

Росен Ценов загатна, че подготвя нещо голямо, което ще бъде пореден повод за гордост на селото. Очакванията са, то да бъде готово за Деня на детето, 1 юни.