По-значителни повишения са възможни във водосборите западно от р. Янтра. На 18 юни речните нива ще останат високи, а в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки в Дунавския басейн. Поради високите речни нива, високата почвена влажност и прогнозираните валежи са възможни локални разливи в средните и долните течения на реките западно от Янтра, посочват от МОСВ.

В следобедните и вечерни часове на 17 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на реките северно от р. Камчия. В резултат на това на 18 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, информират още от министерството.

Повишения се очакват и за реките Марица, Струма, Места.

Предупреждение за опасност от значителни по количество валежи от втора степен - оранжев код, е издадено за девет области и от първа степен - жълт код - за седем области в Западна и Централна България, съобщават от МОСВ.

Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 литра на квадратен метър, съобщиха по-рано днес от Националния институт по метеорология и хидрология.