Празникът ще започне в 12 ч. на 6 януари до пешеходния мост на Огоста. Велик Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим и свещеници от Монтана. След него желаещите да участват в ритуала ще целунат кръста и ще бъдат поръсени със светена вода. Този, който хване светия символ, ще получи и парична награда в размер на 150 лв. от кмета на общината Златко Живков. Смелчагата ще поведе хорото, което ще се извие под звуците на духов оркестър „Монт мюзик“. Танцуващите ще понесат над реката 10-метров национален флаг.

Изискването към мъжете, които ще скачат за Богоявленския кръст е да бъдат облечени с национални носии или да имат елемент от традиционен костюм, уточни Радостина Цветанова – хореограф на състава, който предложи идеята за по-различно отбелязвана на Йордановден в Монтана. Непълнолетните участници трябва да представят ДЕКЛАРАЦИЯ за информирано съгласие от родител или да бъдат придружени от него. Декларацията е достъпна и на официалната страница на сдружение „Ново начало БГ 2020“.

Нашата цел е да запазваме, разпространяваме, обогатяваме и популяризираме българското фолклорно танцово изкуство и традициите на нашия народ. Инициативата ни е подчинена на тази мисия.“ – каза г-жа Цветанова. Танцьорите от ансамбъла са подготвили и курбан, който също ще бъде осветен. Местни производители ще предлагат храна и напитки.

Танцьорите от състав „Радост“ вярват, че на тазгодишния Йордановден в Монтана ще се получи истински празник. Погрижили са се за огньове, на които да се стоплят участниците в ритуала. Ще бъдат осигурени и палатки, в които да се преоблекат след хорото.