Емил Рейно е френски художник и фотограф, един от създателите на анимацията. На 21 декември 1877 г. патентова апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента, наречен праксиноскоп. През декември 1888 г. основава своя "Оптичен театър". Първата прожекция на т. нар. светлинни пантомими е на 28 октомври 1892 г.

Историята на първия анимационен филм е предшествана от изобретяването на съответната технология. До този момент е имало изобретения като зоетроп или стария и добре познат и днес метод на флипкнигата. Рейно патентова на 21 декември 1877 г. апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента. Той кръщава изобретението си праксиноскоп.

Следващата стъпка е да основе през декември 1888 г. "Оптичен театър". Първата прожекция на 28 октомври 1892 г. предизвиква фурор. По това време в Европа са се случвали десетки представления и демонстрации на изобретения. Инженерната мисъл е вряла и кипяла, но праксиноскопът на Рейно удивлява освен с инженерна необикновеност, но и с художественото представяне.

Амбициран от успеха, Рейно инвестира всичко в изобретението си. За негово нещастие обаче Люмиер изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 г. Рейно скоропостижно фалира и изхвърля голяма част от рисунките си в р. Сена. Но изобретението не остава напразно - още от зората на киното анимацията има своето незаменимо място. Там, където свободата да фантазираш форми и цветове не познава ограничения.

Първият анимационен филм, заснет от американеца Джеймс Стюарт Блектон на лента, се казва "Хумористични фази на смешни лица" 1906 г. От тогава до сега анимацията е едно от най-бързо развиващите се изкуства и категоричен белег на развитието на технологиите изобщо. Тя е самостоятелно изкуство, но и има място в почти всяка сфера на живота ни. Децата ни израстват с нея, а някои от нас, вече пораснали, я предпочитат дори пред киното.

И макар че компютрите все по-настойчиво превземат анимацията, все още има творци, които се връщат в основите на изкуството. Картини, движещи се в история. Истинска магия, сътворена от ръцете на художник.

През 1952 г. Димитър Тодоров - Жарава и екипът от обучени от него художници завършват и първия български цветен анимационен филм „Горска република“.


Източник:
hera.bg