Проблемите в отборите от Трета дивизия са много. От една страна ги притиска задължителното лицензиране към Министерството на спорта. БФС още веднъж напомни на клубовете, които не са вписани в Публичния регистър на Министерството на младежта и спорта по Закона за физическото възпитание и спорта, че трябва да се впишат в регистъра до започването на първенство 2020/2021 г., тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати до участие.

Другият проблем е пандемията от коронавирус, която може да се завърне с нова сила на есен. Това означава, че отборите ще бъдат длъжни да провеждат т.нар бързи тестове, каквото изискване има от страна на държавата към БФС. За много отбори обаче сумата за тестове и последващи PCR ще бъдат непосилно перо в бюджета. Това означава, че шампионатите може да имат и отложен старт.

Има надежди, че Североизточната Трета лига ще се увеличи поне до 13 отбора, като трябва да се включат "Спортист" (Генерал Тошево), "Доростол" (Силистра) и "Лудогорец-3".

Два дублиращи отбора ще има и в Северозападната група, като това са вторите състави на "Ботев" (Враца) и "Етър" (Велико Търново). Особена изненада буди участието на дубъла на виолетовите, които доскоро нямаха пари да платят на играчите от първия отбор, но имат финанси за втори такъв.

За да стимулира участието на повече отбори в Трета лига БФС предприе промяна в Наредбата. Досега се допускаха до квалификации само клубове, които имат един тим измежду деца, младша или старша възраст. А за самото участие се изискваше две такива формации. Промяната е, че в групата на изискуемите деца и юноши попадат и отборите при най-малките: футбол 9, футбол 7 или футбол 5. Така клуб от малко селище може да влезе в Трета дивизия дори ако има една формация от футбол 5.


Източник: sportal.bg