Освен самодейци от община Мездра, сред участниците ще бъдат представители на читалищата в селата Дъбене (Карловско), Друган (Радомирско), Девенци и Сухаче (Червенобрежко), столичния кв. "Малашевци" и др. За сравнение: в първото издание на фестивала миналата година се включиха 22 фолклорни формации с около 200 участници от четири области на България.

За разлика от миналата година, този път фестивалът е с конкурсен характер. С парични награди ще бъдат отличени класираните на първо, второ и трето място в трите раздела - фолклорни певчески групи, танцови състави, дуети и индивидуални изпълнители.

Останалите новости в тазгодишното издание са дефиле на участниците във фестивала и засаждане на дръвчета във фестивалния парк "Белокаменица", който ще бъде оформен в село Царевец, известно у нас и в чужбина със своите традиции в каменоделието, добива и обработката на скално-облицовъчни материали от бял "врачански" камък.

Специални гост-изпълнители на Втория Национален фолклорен фестивал "Белокаменица" ще бъдат танцьорите от Ансамбъл "Мездра" и ученикът на прочутия народен певец Костадин Гугов - Венцислав Пенев. Културната проява ще уважат с присъствието си млади родолюбци от Национално движение "Хан Кубрат" и рокери от Мотоклуб "Велика България".

Началото на фестивала е в събота, 26 август, от 9:30 часа, а закриването и награждаването на призьорите - от 19:00 часа.

ПРОГРАМА на Втория Национален фолклорен фестивалелокаменица 2017"

26 август (събота) 2017 г. - с. Царевец, община Мездра

9:30 ч. - Пристигане и посрещане на участниците във фестивала

9:45 ч. - Засаждане на дръвчета във фестивалния комплекс

10:00 ч. - Дефиле на участниците във фестивала и на гостите от Мото клуб "Велика България" и Национално движение "Хан Кубрат"

10:30-12:30 ч. - Изпълнения на певчески групи, танцови състави и индивидуални изпълнители - I част

12:30 ч. - Празничен обяд

13:00 ч. - Концерт на Ансамбъл "Мездра"

13:30-18:30 ч. - Изпълнения на певчески групи, танцови състави и индивидуални изпълнители - II част

19:00 ч. - Заключителен концерт с участието на народния певец Венцислав Пенев и на духов оркестър. Награждаване на участниците и празнична заря.