© община Мездра

Основната цел на фестивала е да представи фолклора - танците, песните и музиката, на различните етнографски области в България. Право на участие в него имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.

Тазгодишното издание на „Типченица пее“ е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три категории: „Хорове и певчески групи“, „Танцови състави и формации“ и „Индивидуални/дуетни изпълнители“. Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури. Във всеки раздел ще бъдат връчени първа, втора и трета награда с паричен еквивалент, плакет и грамота, както и по една поощрителна награда.

Заявки за участие в „Типченица пее 2021“ са подали 437 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от 10 общини в страната - Мездра, Враца, Ботевград, Бяла Слатина, Козлодуй, Борован, Вършец, Монтана, София и община Добричка. Сред тях е Групата за автентичен фолклор при НЧ „Искра-1945" от побратименото с Типченица село Врачанци, община Добричка.

Официалното откриване на фестивала е в 11:00 часа на 4 септември (събота) на площада в планинското селище. По традиция фолклорният празник ще започне с молебен в памет на 57-те типчене, загинали във войните за национално освобождение и обединение на България, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов.

Програмата включва също тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник, приветствия от кметския наместник на селото Георги Димитров и от Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”.

Специални гост изпълнители на „Типченица пее 2021” ще бъдат родопският гайдар Манол Ташков от Девин, който е правнук на легендарния майстор на каба гайди от смолянското село Гела̀ Дафо Трендафилов (1919-2010 г.), младата народна певица Гергана Чолакова, Ансамбъл „Мездра”, Фолклорна формация „ФолкРеактор” с ръководител Любомир Гешковски, Симоне Маркова и Оркестър „Славяни” от Стара Загора.