9 служители са с награди от директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, 1 служител от зам. директора на ГДПБЗН и 9 служители от ст. комисарите, директори на дирекция „Критична инфраструктура” и дирекция „Оперативни дейности”.

От името на община Монтана зам.кметът Тихомир Антонов подари на служителите от РДПБЗН тренировъчна пътека.
Директорът на РД ПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков пожела на служителите си здраве и щастие и достойно следване на пътя, по който са поели.

Седмицата на пожарната безопасност бе чествана в 3-те противопожарни служби в Монтана, Лом и Берковица с Дни на отворени врати, занятия по детските градини, срещи с общинските управи и ще завърши с тържествени банкети за служителите и техните семейства.

През изминалата година /01.01.-14.09/ оперативната обстановка е по-натоварена в сравнение с предходната година. Към настоящия момента са регистрирани 1 398 произшествия при 1 275 за същия период на 2016 г. Пожарите с материални загуби са 198, без материални загуби – 787, предимно в сухи треви, храсти. През периода при пожар е загинал един гражданин и 3-ма са пострадали, срещу 4 жертви и 10 пострадали от пожари за 2016 г.

През 2017 г. по-големите пожари, с които са се справили служителите на РД ПБЗН Монтана, са потушаване на голям и сложен пожар в с. Копиловци, където са изгорели около 700 дка смесена гора и борбата с огъня е продължила 2 дена.
Другият по-голям пожар, успешно потушен от служителите от РДПБЗН, е пожара в село Славотин, навлязъл в 2 къщи и унищожил 2 сайвана. С действията си служителите на РДПБЗН са предотвратили навлизането му в селото.

Два противопожарни автомобила с 8 служители на РДПБЗН Монтана са оказвали 2 дена помощ на колегите си от Благоевград при потушаването на големия пожар в Пирин край Кресна.

В момента огнеборците от Монтана участват по програма за трасгранично сътрудничество в Сърбия, където селата се обезлюдяват, не се почистват стопанските дворове, а една искра предизвиква запалване на високата тревна растителност и се налага да се спасяват къщи и сеновали.

Цифрите показват, че натовареността на противопожарните служби в Монтана отговаря на средния за страната коефициент, според който при 40 000 произшествия за страна - 1 400 произшествия е средният брой