Познавате ли човек или група хора, които са повлияли за подобряването на живота на децата в България? Има ли личност, която с работата си, доброволческите си усилия или идеите си е променила мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа и възможности за развитие у нас?

Ако познавате този „Герой на децата“ и искате усилията и постиженията му да намерят заслужено признание, номинирайте го за наградата на Национална мрежа за децата. Тя се връчва вече 8 години подред в рамките на годишните награди „Златна ябълка“. Целта им е да привлече общественото внимание към обикновени личности, които правят необикновени неща и със своята гражданска активност в областта на образованието, здравеопазването, правосъдието, възпитанието или работата с уязвими групи помагат за повече детски усмивки.

Национална мрежа за децата стартира номинациите за наградата „Герой на децата“ - най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас. Номинациите се приемат до 1 май 2018 г., като е необходимо да се попълни формата за номиниране в сайта на Наградите.

Изборът на победителя ще бъде направен с онлайн гласуване на сайта на наградите „Златна ябълка“, което ще продължи до 25 май 2018 г.

Церемонията по връчването на наградите „Златна ябълка“ ще се проведе за осми пореден път в навечерието на Деня на детето - на 31 май в София. Наградите се връчват в седем категории: Герой на децата, Болница, Училище, Община, Журналист, Благотворител и Награда за цялостен принос.

Кои са Героите на децата през годините?

  • 2017 година - Герои на децата“ станаха Мариана Гелева и всички дами от страничката „Плетем за българските деца“, които всеки ден създават красиви, ръчно изплетени играчки, които продават благотворително, за да финансират лечението на деца от цялата страна.
  • 2016 година – Герой на децата“ стана Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, която работи с много доброволци и подпомага работата с деца в неравностойно положение.
  • 2015 година - „Герои на децата“ станаха майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.
  • 2014 година - Призът получи екипът на 40 СОУ “Луи Пастьор”, София, за това, че успя да спаси едно умиращо училище.
  • 2013 година - Победител в категорията стана Дарин Маджаров - създател на платформата Уча.се, която представя училищните уроци по разбираем и забавен начин.
  • 2012 година - Наградата спечели Илияна Кълева - лекар-педиатър от „Бърза помощ“, осиновила четири деца.

Национална мрежа за децата е обединение на 150 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват. Мрежата работи в четири основни области – Образование, Здравеопазване, Семейство и Правосъдие. Само през 2017 г. организациите членове на Национална мрежа за децата са подкрепили с работата си 73 624 деца и 21 718 семейства. 11 661 професионалисти – социални работници, психолози, учители, съдии, полицаи и много други са подкрепени чрез обучения, консултации и съвместни дейности.

Вижте повече на www.nmd.bg и www.1june.nmd.bg

За допълнителна информация:

Теодора Петрова

Национална мрежа за децата

Тел. 0886 41 30 73

teodora.petrova@nmd.bg