За включване в дейността "Личен асистент“ могат да кандидатстват безработни лица, подпомагани социално или отговарящи на условията на този вид помощ и полагащи грижи за хора с увреждания или тежко болни лица, както и безработни, полагащи грижи за лица или деца с увреждания, изведени от специализирани институции или резидентен тип услуги. Кандидатите за извършване на тази дейност, трябва да са членове на семейството или роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, по съребрена линия до втора степен, роднини по сватство до втора степен, съжителстващи, или роднини или близки на дете, което е настанено при тях по реда на Закона за закрила на детето. Трябва да живеят в едно и също населено място с това на лицето, за което полагат грижи и да не са придобили право на пенсия.

Кандидатите за включване в дейността, като нуждаещи се от постоянни грижи, могат да бъдат: Лица с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност (ТНР) или вид и степен на увреждане, с определено право на чужда помощ. Деца до 18 г. с определени от 50 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на ТНР, с определено право на чужда помощ. Лица и деца, изведени от специализирани институции за лица или деца с увреждания.

Втората дейност е "Помощник-възпитател". Чрез нея ще се подпомага физическото, социалното, емоционалното и интелектуалното развитие на дете с увреждане. Тази дейност е нова. За включване в нея могат да кандидатстват безработни лица, подпомагани по чл.9 от ППЗСП или отговарящи на условията на този вид помощ и подпомагащи възпитанието на деца с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, както и безработни, полагащи грижи за деца с увреждане, изведени от специализирани институции или резидентен тип услуги. За длъжността "помощник-възпитател' изискването е кандидатите да имат завършено средно образование.

Мария Търнавска уточни, че при определяне правото на достъп за включване в дейностите "Личен асистент" и "Помощник-възпитател“, не се взимат като доход месечните помощи по чл. 8 д от ЗСПД за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Желаещите да се включат в дейностите "Личен асистент" или "Помощник-възпитател', се обръщат към Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Кандидатите за включване в дейностите подават заявление-декларация в ДСП по настоящ адрес за включване в тези дейности. Кандидатите за потребител на дейността "Личен асистент" или "Помощник-възпитател“ (чрез лице, представляващо детето), подават заявление-декларация в ДСП по настоящ адрес, с всички необходими документи, за наличие на условия за включване в съответните дейности.