Гл. ас. д-р Таня Христова заедно с гл. асистент д-р Георги Иванов от НАИМ, са ръководители на екипа, който вече десет години работи на обекта. Консултат на проучването е доц.д-р Стефан Александров.

Разкопките се финансират от Министерството на културата. Екип от археолози от НАИМ, от Регионалния исторически музей във Видин и студенти са работили на терен близо месец.

Разкритият некропол край село Балей е на селище съществувало в късната бронзова епоха, което е било обитавано в продължение над 400 години, разказва д-р Христова.

Селището е добре проучено преди 30-на години, но дълго време археолозите не можели да открият некропола към него.
Некрополът е открит случайно от местни жители преди десетина години при изкопни дейности в двора на къща, споделя археологът д-р Таня Христова. Некрополът показва отношението на хората, обитавали древното селище в района на днешното село Балей, към отвъдния свят.

За това ни говорят откритите погребални съдове, урните, кантароси, различни украшения-висулки, игли, домакински съдове. И всички те богато украсени Ц в стила на т.н. инкрустирана керамика по Долен Дунав, характерна за обекти по двата бряга на р. Дунав в територията на България, Сърбия и Румъния.

Учените са категорични, че според броя на гробните комплекси и площта, на която се разкриват съпоставени с подобни от този период по поречието на Дунав, некрополът при Балей е сред най-големите.

Източник: vesti.bg