© фейсбук/ "Капачки за бъдеще"

Тя ще се позиционира в Пловдив, а Радков обясни и причините да изберат този регион - Южна централна България е на второ място по раждаемост и неонатологията в Пловдив обслужва най-тежките случаи на недоносеност, а и на други проблеми на новородените на Пловдивска област и областите Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. Този регион е и на първо място по раждаемост на хора извън градовете, което означава, че има още по-голяма нужда от подобен специализиран медицински транспорт.

Линейката е оборудвана с транспортен кувьоз за недоносени бебета и новородени със здравословни проблеми, специализирана количка с антивибрационна платформа, аспиратор. Стойността на линейката е 200 000 лева, обясни Радков.

Искаме да осигурим неонатални линейки и в други градове с университетски болници и да помогнем за транспорта на недоносените бебенца. Такива болници има за Централна северна България в Плевен, за Североизточна България във Варна, за Югоизточна България в Стара Загора. Водим комуникация със завеждащи специалисти в болниците, знаем къде имат нужда от автомобил, къде от други медицински апаратури, така че работим в посока да помогнем на тези центрове, които обслужват по четири-пет области.

400 тона капачки са необходими, за да може да се закупи една такава линейка.

Освен линейки, искам да помогнем и за направата на offroad линейки за различни спасителни организации, като Аварийно спасяване - Пловдив, например. В София също имаме клон. Да обучаваме хора, които да реагират при бедствия и пожари, да ги оборудваме с екипировка и прочее.

Попитан къде е ролята на държавата, Лазаров коментира, че няма област в нашата държава, за която да се замислиш и да не откриеш големи проблеми. И то на всички нива - от управленческо до най-ниско. Решението е да се опитваме да бъдем активни, да оказваме граждански натиск върху институциите да си вършат работата.

Този уикенд имаме кампания в 26 града, искам да поканя хората да се присъединят. Това е 9 кампания за капачки. Този уикенд кампанията ще се проведе в Пловдив, Варна и Русе. Лазар е убеден, че промяната трябва да започне от нас.