Със сегашната процедура за изменение на цените на ВиК услуги за 2024 г. се отчита изпълнението на одобрените бизнес планове на ВиК операторите.

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, Комисията изменя служебно одобрените цени ежегодно, като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 г. освен ежегодно прилаганите коефициенти, отчитащи ефективността на ВиК операторите и разходите, които са извършени за нови дейности и обекти, Комисията за първи път прилага изцяло нов коефициент. Той ще отчете реално изразходваните средства за електроенергия, от които ще се приспаднат получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените. Ще бъдат отчетени и постигнатите нива на важните показатели за загуби на вода и енергийна ефективност като целта на този инструмент е да се стимулира изпълнението на тези показатели и да се повишава ефективността на дружествата.

Представителите на ВиК дружествата подкрепиха като обосновано предложеното повишение на цените на услугите, което отчита повишените разходи и натрупаната инфлация.

Отчетената висока инфлация през периода от одобряването на бизнес плановете до момента е допълнителна причина за повишение на одобрените цени, при прилагане на нормативно определената методология. Друго основание е обстоятелството, че утвърдените за настоящата 2023 година цени на редица ВиК дружества бяха коригирани от Комисията спрямо предложените в бизнес плановете, тъй като бе отчетено неизпълнението на инвестициите и постигнатите нива на единните показатели за ефективност за изминалия период 2020-2021 г. Това доведе до значително намаление на цените на тези дружества спрямо предложените цени, което е основание при сегашната процедура по изменение те да получат по-високо увеличение.

В 14-дневен срок участниците в общественото обсъждане могат да внесат писмени становища по проекта за решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услуги за 2024 г.

Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 22.12.2023 г.


Източник: vesti.bg