Градоначалникът обясни, че са реагирали бързо на призив от страна на жена и 6 деца с увреждания, които ще бъдат настанени в Кризисния център към Общината. През деня те ще бъдат обгрижвани в Центъра за обществена подкрепа в града.

От кметовете и кметските наместници по селата е изискана информация за ресурсите и възможностите им за помощ на украинските граждани. Към момента предложения са дошли от жители от селата Зверино, Моравица, Типченица, Лютидол и Лик.

Община Мездра поддържа непрекъснат контакт с представител на украинската общност в София, както и с българските власти, с цел координация на усилията на всички институции, ангажирани с бежанската ситуация. Предприемат се стъпки за осигуряване на възможност при желание децата на настанените бежанци да посещават детска градина и училище.

От Фондация „Северозапад“ ще се погрижат за осигуряването на храна на до 20 души, друга част от хората ще поемат от програмата „Топъл обяд“.

Във връзка със зачестили запитвания и публикуваният списък на колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития стана ясно, че в добро и задоволително състояние са общо 292-е в цялата страна. На територията на Община Мездра и трите, които се водят за такива, не са в състояние да бъдат използвани по.

Кметът обясни, че имат пълен преглед на пунктовете за управление ползвани при военно положение. Направена е и проверка на всички блокове, чиито мазета могат да бъдат използвани. Те са общо 34 в града, но само част от тях са във вид и могат да действат по предназначение. Ще се търси съдействието на председателите на етажната собственост за оглед и поддържка на укритията в жилищните сгради. В бившето АПК, Общината и бившия хлебозавод ще бъдат обособени укрития, допълни още Аспарухов.