Боят при Добрич, известен в българската литература като Добричката епопея от 5 до 7 септември 1916 г., е сражение от Първата световна война. В отбраната на Добрич е включена 6-та Бдинска дивизия, част от която са 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полкове, съставени от войници от нашия край. Там е мястото, където в едни ден са избити най-много бойци от врачанския край.

На 8 септември 1916 г., добричките граждани организират траурно шествие до военното гробище, където са положени тленните останки на загиналите предния ден офицери. Обикновените войници и подофицери от тези полкове са погребани в масови гробове. Освободеното признателно население нарича две свои села Козлодуйци и Врачанци, в памет на загиналите бойци от Железния Врачански полк.

Край с. Козлодуйци през 2017 г. е изграден Мемориал на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия, благодарение на Инициативния комитет и много дарители. Тази година по идея на Инициативния комитет ще бъде вградена капсула с пръст от родните места на загиналите герои. Община Мездра се включи в призива и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 населени места, родом от които са загиналите 44-ма наши съграждани – Мездра, Царевец, Типченица, Долна Кремена, Горна Кремена, Зверино, Боденец, Крапец, Крета, Очин дол, Зли дол, Брусен, Моравица, Руска Бела, Ослен Криводол и Оселна.

Заедно с шепата пръст от родните места на загиналите войници, кметът на община Мездра Генади Събков е изпратил и поздравителен адрес, с който благодари за родолюбивата инициатива на Инициативния комитет, която ще запази паметта на подвига и саможертвата на героите от Железния Врачански полк.

Мемориалът е изграден от врачански варовик с финансовата подкрепа на община Добричка. Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.