Росица Кирова представи инициативата, като обясни, че тя ще се осъществи чрез сключване на меморандум между Русенския университет и МБАЛ „Света Петка“. Зам.-председателят на Народното събрание поздрави ръководството на видинската болница, в лицето на директора д-р Ивета Найденова и нейния екип, за постигнатия успех с акредитирането на лечебното заведение, така че то да е база за обучение на студенти по здравни грижи. Кирова обясни, че идеята е младежи от област Видин, които имат желание да се обучават за специалисти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, да сключват договор за работа във видинската болница. За периода на обучение те няма да заплащат семестриални такси, а университетът ще им предложи и възможност за безплатно ползване на общежитие. Заместник-председателят на Народното събрание посочи, че ако общините в областта отпуснат месечни стипендии в размер на 200 лв. за такива младежи, това би било допълнителен стимул за тях да се обучават за специалисти по здравни грижи и след това да се върнат да работят във видинската болница.

Директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова представи анализ на състоянието на човешките ресурси в лечебното заведение. Най-голям е броят на специалистите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; само трима от работещите в болницата специалисти по здравни грижи са на възраст до 30 години; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а 7 специалисти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. „Ако успеем да привлечем млади кадри да работят във видинската болница, би било чудесно“, заяви д-р Найденова. Тя отбеляза, че това ще е добре и за системата на доболничната помощ, където също преобладаващият брой специалисти по здравни грижи са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Административният директор на Филиал Видин на РУ „Ангел Кънчев“ обясни, че университетът подготвя кадри по няколко специалности – медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти и помощник-лекари (някогашната специалност фелдшер). „Това са бакалавърски специалности, при които три години е подготовката по теория, а четвъртата година от обучението е изцяло практика, която ще бъде провеждана не в Русе, а в болницата в град Видин“, обясни Момчил Станков. Той допълни, че желаещите да се обучават по здравни грижи ще могат да подадат документи във видинския филиал, тук ще държат и кандидатстудентските си изпити.

За да може в най-скоро време да стартира кандидатстудентската кампания и още от тази есен първите студенти от Видин да започнат своето обучение, е необходимо своевременно общинските съвети да вземат решения за отпускане на една или повече месечни стипендии, посочи Росица Кирова.

Община Видин е готова да подкрепи инициативата, като предостави стипендии за срока на обучение на 10 студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, които са подписали договор след дипломиране да работят във видинската болница. За целта администрацията ще подготви предложение, което ще бъде внесено в Общинския съвет.