През 1889 г. общинският съвет отпуснал за строеж най-централното място, намиращо се на двадесетина метра от дунавския бряг, където хвърляли котва австрийските параходи.

Италиански архитекти и строители се заели с изграждането на миниатюрата “Миланска скала".

Строежът е завършен в края на XIX век, през 1898 г. и от 1975 г. е със статут на единична архитектурно-строителна ценност с категория „местно значение". Сградата е построена 3 години след друга емблематична сграда на Видин - офицерския клуб (сега Художествена галерия “Никола Петров"), с който образуват общ архитектурен ансамбъл.

Това е първата построена сграда в България специално за театрални нужди - с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена.

Авторът на архитектурния проект засега е неизвестен. През 1893г. главният инженер на града Карл Мачас пречертава проекта, но не отбелязва кой е авторът му.

С проекта сега е предвидено да се реставрират и консервират външните мазилки и елементи по фасадата - балюстри, капители, пиластри, корнизи, холкери и фронтови, както и по балконите.

© община Видин

По всички вторично зазидани ниши за прозорци ще се монтират дървени прозорци, с които ще се възвърне предишният облик па театъра. Те, както и новите входни и вътрешни дървени врати, ще бъдат изпълнени по автентичен детайл.

Предвидено е да се изпълни цялостна подмяна на дървената покривна конструкция, ремонт на сцената, санитарните възли, вътрешните пространства - стени, подове, тавани. Старата дограма ще се подмени с нова дървена със сзъклопакет, същата по цвят и членение както оригиналната, и др.

Предвидено е също да се подменят ВиК, електрическата, отоплителната и вентилационната инсталация. Ще се изгради ново външно декоративно енергоспестяващо осветление и пожароизвестителна инсталация.