Проектът цели създаване на обновена единна градска среда, подобряване и увеличаване на зелената система, осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания и социализирането им. При изпълнението му изцяло ще се запазват културно-историческите и архитектурно-естетическите репери на средата. Ще се постигне икономия на енергия от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление.

Предвидената настилка е от екструдирани керамични плочи (клинкер) в натурална бежово – сиво - кафявата гама. В сведените до минимум пресичания на пешеходните потоци с автомобилни улици и в зоните на паркингите са предвидени усилени настилки с павета и тактилни ивици.

С цел подобряването на микроклимата на Централната градска част е предвидено уплътняване на съществуващото и ново озеленяване с подходящи разнообразни растителни видове.

Проектът предвижда въвеждането на единна система от елементи на градското обзавеждане (пейки, чешми, осветителни тела, системи за разделно събиране на различните видове отпадъци, спортни съоръжения, детски площадки, велосипедни стойки и др.)

Присъствието на водата е запазено и подсилено с предложението за реализиране на нови водни площи. Увеличен е броя на чешмите в резултат на покриване на оптимални разстояния помежду им. Съществуващите фонтани запазват своите места, но са реконструирани с нови материали и в синтез с модерно пластично изкуство.