С най-новите изменения ресорният министър Николина Ангелкова прокарва идеята си в националните курорти да се обособяват функционални зони, с които да се разреши конфликтът между желаещите шумни партита почиващи и предпочитащите по-спокойните развлечения. Как ще става това ще определя с наредба общинският съвет, на чиято територия е националният курорт.

С измененията се оптимизират процедурите по регистриране на туроператори и туристически агенти, както и по категоризиране и сертифициране на туристически обекти, като се облекчава редът за издаването на временни удостоверения, намаляват се сроковете за разглеждане на документи, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Отпада досегашното изискване ски учителите да придобиват правоспособност след като са положили изпит в Министерството на туризма. Занапред ще е достатъчно да притежават професионална правоспособност и квалификация за обучение по снежни спортове. Самите ски училища ще бъдат вписани в Националния туристически регистър (НТР).

Предвижда се също всяко от категоризираните места за настаняване да получи уникален идентификационен код в регистъра.

Нов регистър ще обхване и туристическите забележителности, туристическите фестивали и събития, които имат висока степен на привлекателност за туристите. За реда, по който ще става това, също се предвижда да бъде издадена наредба.

Сумите за глобите при повторно нарушение, предвидени в закона, се увеличават.