Съгласно чл. 71, ал.1 от Правилник за организацията и дейността на общински съвет във Враца, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация „Проекти на актове на общинския съвет могат да внасят общинските съветници, кметът на Община Враца, заместник – кметовете и секретарят на общината.“ ЗМСМА очертава правата и задълженията на общинския съветник. Като основно негово право в чл. 33 е изведена възможност същия „да предлага включването в дневния ред на заседанията на общинския съвет разглеждането на въпроси от компетентността на съвета и да внася проекти за решения.“ – каза Иванова и допълни:

„В тази връзка буди недоумение въпросът отправен от един общински съветник към друг по повод внесен от втория проект за решение. Най-малкото защото всеки общински съветник трябва да е запознат с правомощията, които му предоставя закона и да използва същите като инструмент за реализиране на обществената роля, която му е отредил избирателя.

Общинският съветник трябва да проявява активност в работата на колективния орган на местното самоуправление, да работи съвместно с общинската администрация, звената към общината, второстепенните разпоредители с бюджети към общината и гражданите, да предлага решения по различни теми, касаещи развитието на общината, а не просто да присъства на заседания, като основната му активност да бъде свързана с критика към внесените проекти или пасивно вдигане на ръка” - обясни Ирина Иванова.