Програмата, чиято цел е да се развие граничната зона между двете страни чрез финансиране на съвместни проекти, е в четвъртата си година на изпълнение.

До момента са одобрени 199 проекта от представените 855, на стойност около 322 млн. евро;

155 са договорените проекти, на стойност около 227 млн. евро;

116 проекта в изпълнение, на стойност около 200 млн. евро;

38 са приключените проекти, на стойност 27 млн. евро.

През 2018 година Община Мездра подписа две партньорски споразумения по 2 проекта - "Добре дошли в Средновековието" и "Съвместни усилия срещу природни бедствия".

Първият е с Община Добрословени и включва провеждане на два фестивала за популяризиране на средновековните бит и култура. Този в Мездра е част от културния календар на общината и ще се проведе в Археологически комплекс “Калето“ от 14 до 19 май 2019 г. В него ще вземат участие представители от трансграничния регион.

Вторият проект е между Община Мездра и Жандармерийската служба в окръг Мехединци, Румъния и е на обща стойност 937 151,73 евро. Като основна инвестиционна дейност в Община Мездра, е предвидено укрепване на свлачището до с. Игнатица и изграждане на система за ранно оповестяване.

Проектите, които се изпълняват на границата между Румъния и България, дълга 610 км, спомагат за създаването на гранични и междукултурни мостове чрез повишаване на обществената осведоменост относно предимствата на трансграничното сътрудничество.