Тъмната, ронлива матeрия подобрява и подхранва почвите, а и помага за задържането на влагата в тях – нещо особено значимо на фона на сушата през лятото. Шумата съдържа два пъти повече минерали от животинския тор. Така минералното съдържание на захар в един кленов лист е над пет процента, а дори и при обикновените борови иглички около 2,5% от теглото се състои от в калций, магнезий, азот и фосфор, както и други микроелементи.

Всъщност, многоцветният дар от природата е ценен и заради големите количества влакнеста органична материя, която дават на земята. Техните качества за изграждане на хумуса в почвата означават подобрена структура за всички почвени типове. Това ще рече повече проветрение за тежките глинести почви, предотвратяване на песъчливите почви от изсушаване твърде бързо, попиване на дъжда, регулиране на изпаряването.

Най-лесният начин е да се вземе шума от есенните дървета и да се събере на купчина в ъгъла на градината. След като листата са събрани на едно място, достатъчно е човек да намокри купчината и я поддържа влажна през следващите шест месеца до една година. Това е лесно през есента, зимата и пролетта, когато дъждовете вършат работата вместо хората.

За тези, които имат повече време и търпение, една добра идея е да се направи голям сандък, подобен на контейнерите за компостиране. Органичната материя помага на растителността, а в същото време ще намали обема, който заминава за сметището. След половин до една година изгнилата шума е чудесен материал за наторяване на градината.

Има две неща, които можете да направите, които да гарантират успех в компостирането на листата. Първо добавете допълнителен азот към компоста. Оборският тор е най-добрата азотна добавка. Можете да направите смес от пет части листа и една част тор – със сигурност ще се разградят бързо.

Ако не разполагате с тор, можете да добавите други азотни добавки като кръвенистата течност от месните храни, костно брашно и др. Азотът е фактор, който е от значение за протичането на процеса на компостиране, а сами по себе си листата не съдържат достатъчно азот, за да се осигури достатъчно храна за бактериите.

Второто нещо, което можете да направите, за да гарантирате успеха на компостирането, е да накълцате шумата. Това ще ускори и улесни процеса на компостиране. Ако имате градинска сенокосачка, можете да я използвате за целта. Важно е да пробърквате шумата от време на време. Така ще се получи равномерна смес и до края на пролетта ще имате компост, готов за използване.