Според документите по делото на 24 октомври, към 20.30 ч.В. П. Ц. взломил вратата на къщата на 73 годишната Л. Ю. И. – жителка на село Дъбова махала, нахлул в стаята, блъснал жената на леглото и като й се заканил с остър предмет – нож за рязане на стъкла, поискал от нея пари. Тъй като жената нямала финансови средства, нападателят взел мобилния й телефон и избягал.

След подаден сигнал за грабежаслужители на МВР разкрили извършителя и го задържали.

По случая е образувано досъдебно производство в хода на което са разпитани свидетели и събрани факти и обстоятелства, свързани с грабежа. Изяснено било също, че задържаният В. П. Ц. е осъждан 12 пъти, включително за грабеж, извършен през 2019 г. в село Белотинци, за което му е била наложена присъда от 4 години „Лишаване от свобода“.В. П. Ц. е бил освободен от затвора на 16 май 2023 г.

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия. След като се запозна с документите по делото и изслуша прокурора,защитата на обвиняемия и него, Окръжен съд обяви искането на прокуратурата за основателно и го уважи. Според магистратите има достатъчно доказателства за обосновано предположение, че В. П. Ц. е извършител на тежкото престъпление, за което е обвинен и за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Съществува и реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като е многократно осъждан за престъпления от общ характер, а последното му деяние е извършено в условията на опасен рецидив. Затова съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на В. П. Ц.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд – София.