През зимата на 2023 г. мъжът пътувал от Германия към Турция, като минавал през България. Управлявал товарен автомобил с прикачено ремарке, с който превозвал авточасти. През нощта на 05.02.2023 г. мъжът преминал през Дунав мост. Валял обилен сняг, придружен със силен вятър. Видимостта била значително ограничена. По същото време в посока от гр. Монтана към гр. Видин се движел товарен автомобил с монтирана снегоринна дъска, управляван от Н.К. Предвид метеорологичните условия водачът извършвал снегопочистването.

В участък от международен път Е-79 Я.Г. се движел със скорост 77 км/ч, а Н.К. управлявал снегорина с 31 км/ч. При отсечка с наклон надолу обвиняемият загубил контрол над управлението на ремаркето, при което то тръгнало странично и навлязло в насрещната лента, където се движел другия автомобил. Обвиняемият забелязал това МПС, но бил дезориентиран от обстановката. Последвал силен удар между двете превозни средства, в резултат на който водачът на снегорина загинал на място.

В хода на разследването по образуваното досъдебно производство е било установено, че в участъка на възникването на пътнотранспортното произшествие е имало поставен пътен знак за разрешена скорост до 60 км/ч.

С действията си обвиняемият Я.Г. нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост, реализирал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на Н.К.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.