Организаторите ще поставят на фокус въпросите: Какво постигна досегашният формат на НВО и матури, измерващ най-вече предметните знания на учениците? Как ще се променят тези оценявания, за да измерват важните за реализацията на учениците умения като: функционална грамотност, дигитална и гражданска компетентност, работа в екип и сътрудничество, критично мислене и други? Как ще въздействат тези промени върху обучението на учениците? Какво означават те за родителите, учителите, учениците?

Програмата включва изводи и препоръки по темата от Мониторингов доклад 2020 "Адаптиране към новата реалност или ефективни промени?“ на сдружение Образование България 2030 и дискусия с експерти от институциите, гражданския и образователния сектор.

Сред участниците в дискусията са Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование", Министерство на образованието и науката, Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители", Калин Танев, учител в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София и Златка Димитрова, експерт образователни политики в сдружение „Образование България 2030“

Модератор на онлайн срещата е Веселин Димитров, изпълнителен директор на сдружение „Образование България 2030.

Целта на кампания „Говорят практиците: решения за образованието“ е да продължи диалога между заинтересованите страни по темите, които проследяваме в ежегодния ни Мониторингов доклад за образованието в България.