Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата, което е естествен декор вече седма година на оперните и балетни спектакли на открито, поставени от Софийска опера и балет, допълни Младенов. Готова е сцената, която е с над 500 места.

Във връзка с осигуряване на пропускателен режим и недопускане на задръствания, Община Белоградчик е забранила придвижването с лични превозни средства до паркинга на Белоградчишката крепост, където е разположена сцената на летния оперен фестивал, уточни Младенов. Осигурен е автобусен транспорт, който ще превозва публиката регулярно по маршрут от центъра на Белоградчик до паркинга на крепостта от 18:30 ч. до началото на представлението, както и веднага след края му. В автобусите ще се допускат само лица, снабдени с билети за спектакъла за съответния ден. Зрителите могат да оставят своите лични превозни средства на безплатен паркинг до автоспирка Белоградчик.

За публиката, пътуваща от Видин, са осигурени автобуси, които тръгват в 17:30 ч. от автогара "Алексиев“ в деня на спектаклите в Белоградчишката крепост. Билети за пътуване се закупуват от касата на автогара "Алексиев“. Програмата, актуална информация за фестивала, както и условията за закупуване на билети са публикувани на официалните сайтовете на Софийска опера и балет, както и на Община Белоградчик, каза още Младенов.

Фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти", уточни заместник кметът.

"Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с поставянето им сред магическата красота на природния феномен. Скалите дават на публиката възможност да усетят по неповторим начин любимите си произведения. Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе, разказа за фестивала Младенов.

Откриването на фестивала е на 5 август от 20 часа с операта "Набуко“ от Джузепе Верди. В програмата са включени още оперните шедьоври "Аида“ от Верди (6 август) и "Норма" от Винченцо Белини ( 7 август), както и премиерният балет "Хиляда и една нощ" (12, 13 и 14 август). Богатството на музикални стилове включва и мюзикъла "Мама миа!“ с популярните песни на АББА, който публиката може да гледа в четири представления на 18, 19, 20 и 21 август, допълни Младенов.