Награда „Музей на годината за 2017“е присъдена на комплекс „Авшарян“ към Регионален исторически музей – Шумен. Отличена е кампанията „60 години Национален политехнически музей – Съхранил времето“. Тя се състезаваше в категорията "Събития и работа с публики". Проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Национален музейна образованието – Габрово, е победител в категорията „Образователна инициатива“. Уредникът в Регионален исторически музей – Благоевград Цветана Комитова ще бъде удостоена с грамота за цялостен принос за развитието на музеите.

Победителите от отделните категории ще бъдат наградени с плакет и статуетка по време на церемония, която ще се проведе през есента. Те бяха избрани от жури в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.