При съдийките, които реферират в състезания от Международния спортен календар, за №1 за миналата година беше определена Филипа Филипова. Нейни подгласнички станаха Даниела Велчева и Силвия Митева.

Отличието за най-добър треньор за 2017 г. заслужи Весела Димитрова, старши треньор на ансамбъла на България по художествена гимнастика, а за най-добър състезател - капитанът на националния отбор - жени Невяна Владинова (КХГ "Левски" - София).

Валя Маркова е родена на 8 ноември 1975 г. в гр. Враца.

Спортна и треньорска кариера: Дългогодишна състезателка е на ЖКХГ "Анелия" - Мездра и треньор в школата на клуба до 2004 г.

Образование (квалификация): Завършила е НСА "Васил Левски". Има бакалавърска степен "Учител по физическо възпитание и спорт и треньор по художествена гимнастика" (1997) и магистърска степен "Спорт за високи спортни постижения - художествена гимнастика" (2000). През периода 2004-2005 г. работи в столицата на Тайланд - Банкок, където е треньор на националния отбор на азиатската държава.

Съдийска и професионална кариера: Съдия по художествена гимнастика е от 1998 г. В последните два Олимпийски цикъла е с категория "Елит", а през 2017 г., след успешно завършен международен съдийски курс й е присъдена най-високата, международна категория - "Бреве" (BREVET). От 2016 г. е член на Съдийската комисия към БФХГ.

В момента е учител по теоретична подготовка в Спортното училище във Велико Търново и художествен ръководител на Мажоретния състав на гр. Левски.